Закриването на Специализирания наказателен съд и спецпрокуратурата  ощастливи доста хора.

...
Закриването на Специализирания наказателен съд и спецпрокуратурата  ощастливи доста хора.
Коментари Харесай

И без Специализираната прокуратура може, ако Иван Гешев…

Закриването на Специализирания углавен съд и спецпрокуратурата  ощастливи много хора. Особено измежду милионерите, като обвинените братя Бобокови, семейство Баневи, татко и наследник Стайкови, Васил Божков-Черепа, цигарения трафикант Евгени Станоев-Бирмата и доста други. 

Делата против тях автоматизирано бяха стопирани, години положен труд от някогашните магистрати бяха зачеркнати, а безбройните папки със събрани разобличаващи ги документи, разпити на очевидци, уличаващи обстоятелства и доказателства, както и разнообразни експертизи на движимости лица, започнаха да натрупат прахуляк. 

Чак до момента в който в миналото (но никой не знае по кое време от тази въртележка на избори и непрекъсната промяна на правителства) бъдат назначени нови съдии, които би трябвало да стартират всичко от нулата, да се срещнат с насъбраната голяма документи по избраното им дело и откакто прочетат хилядите страници и добият визия защо става дума, да насрочат първото правосъдно съвещание. Тоест, вместо присъди, още веднъж ненужно многогодишно отсрочване, на което разчитат всички подсъдими като олигарсите Маринела и Ветко Арабаджиеви да вземем за пример.

През август 2018-а година Специализираната прокуратура организира огромна акция с обиски във всичките им бизнес обекти и парцели, при която бяха задържани шефове и счетоводители на техни компании, както и синът им Вълчо.

Тогава основният прокурор Иван Гешев се появи пред столичния хотел „ Маринела ” – перлата в парцелите на Вълчовите родители, и изясни на публицистите, че обискиращите са разкрили в него огромен сейф, цялостен с пачки евро, долари и левове; голяма сума пари, които нито са декларирани, нито са плащани налози за тях. За тези финансови закононарушения, а и за други  Ветко и Маринела Арабаджиеви ще бъдат задържани и съдени. Те обаче прозорливо се укриваха в чужбина и по тази причина бяха оповестени за търсене посредством Интерпол. 

Европейската полиция съумя да ги открие чак след 8 месеца – през март 2019-а в Испания. Двамата бяха задържани в една къща до Барселона и върнати в България, където най-сетне ги вкараха в родна килия. Бе им избрана парична гаранция от по 500 000 лв. на всеки, а през декември същата година бе даден ход на правосъдния развой против тях. Според държавното обвиняване те са подсъдими за разнообразни данъчни закононарушения и пране на пари.

Щом се озоваха в килията, съпрузите започнаха да споделят това, което е в устата на безусловно всички арестанти. Първо: те обявиха, че са невинни; второ: че страдат от извънредно тежки заболявания, които не могат да се лекуват в затворническа болница, а единствено на независимост. Особено зле се оказа Маринела, която съгласно юристите й бе надали не на смъртно легло. 

Изненадващо обаче за нейното здраве се погрижиха не лекарите, а политиците. През април с гласовете на депутатите от ръководещата коалиция плюс „ Възраждане ” Народното събрание спусна кепенците на Специализирания съд и спецпрокуратурата. През юли фамилната двойка за следващ път пожела да се лекува отвън ареста, а през август в Държавен вестник излезе и формалното известие, че профилираните правосъдни органи не съществуват.

От семейство Арабаджиеви също пристигна известие през август: след платена гаранция от по половин милион те са били пуснати на независимост и са отпътували в Сен Тропе, където имат имение за 10 милиона евро. В профила си в Инстаграм Маринела разгласява голям брой фотоси, от които се вижда по какъв начин с Ветко се лекуват от налегналите ги смъртоносни болести: с пури и чаши с алкохол в ръце, дружно с (вероятно заболели като тях) другари на отрупани с храна и бутилки софри в разнообразни първокласни заведения или на яхти. Най-ценните снимки Маринела е направила в тузарския ресторант La Guerite, покрай фамозния с фестивала си Кан. Там тя е снимала Елтън Джон, който е изпял няколко песни, а по-късно е дал на фамилията олигарси подпис за спомен, с който се хвалят в обществената мрежа.

Напомняме, че става дума за двама подсъдими, чието дело още не е завършило. Обаче никой не знае по кое време ще завърши. Защото към този момент ги няма нито съдът, нито прокуратурата, които трябваше да го довършат. Налице са единствено осъществените, само че ненаказани закононарушения. Така че България не е единствено данъчен парадайс, тя е и парадайс за нарушителите. Къде другаде подсъдимите могат да получават подписи от Елтън Джон?
А какво направи Специализираната прокуратура, до момента в който я имаше – получаваше си заплатите, без да вкара в съда упрекнат с задоволително доказателства. И без нея ще съмне, в случай че елементарната прокуратура си е на мястото и основният прокурор – също.
Източник: Уикенд 
 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР